Umění poháněné převodovkou/Otevřené ateliéry v Pragovce

 

Program akce dne 7. 4. 2018:

 

10:00 komentovaná prohlídka areálu s Mgr. Marcelem Tomáškem, MA a pamětníky.

 

10:00-12:30 grafický workshop pro děti MgA. Zuzany Růžičkové

 

12:00-18:00 otevřené ateliéry umělců. Letos otevírají: Kateřina Adamová, Jana Babincová, Tomáš Beňadik, Kateřina Burgertová, Jan Cileček, Tomáš Džadoň, Barbora English čalounictví, Eliška Fialová, David Helán, David Hřivňacký, Jakub Janovský, Petra Lacinová, Marie Ladrová, Veronika Landa, Daniela Klimešová, Magdalena Kwiatkowska, Terezie Kolářová, Tadeáš Kotrba, Martin Matoušek, Matouš Marek, Dominik Mareš, Vladimír Merta, Nanovo, Richard Nestler, Lucie Nováčková, Pasta Oner, Robo Palúch, David Pešat, Jana Preková, Ondřej Roubík, Tomáš Ruller, Štěpánka Růžičková, Zuzana Růžičková, Roman Sailer, Martin Silhán, Pavel Šimíček, Milan Sodoma, Alessandra Svatek, TART, Pavel Trnka, Ladislav Vlna, Martin Vlček, Lawrence Wells, Woodcock.

12:30- 14:00 komentované prohlídky výstav Oblek, kterému nic nevadilo, Vezme to ruka, PRZ.

 

13:30 Workshop pro děti- Studio Prototyp

 

18:00 Vernisáž výstavy v Jídelně

 

18:30 koncert kapel TART, MR a Pod Černý Vrch

 

22:00 Afterparty DJ Zagashi: Večírek.

 

Pátý ročník otevřených ateliérů v Pragovce Kolben Open 5 nabídne prohlídku jindy nepřístupného areálu obohacenou o vzpomínky pamětníků, dětské workshopy, komentované prohlídky v galeriích Pragovky, vernisáž rezidentské výstavy performancí Davida Helána a Davida Hřivňackého, koncert a v neposlední řadě přes čtyřicet otevřených ateliérů umělců, dlouhodobě tvořících v hale E Vysočanské Pragovky.

Prezentace umělců v jednotlivých ateliérech, ale i v rámci výstavy mívá nejrůznější formy: od nahlédnutí „do kuchyně“, tedy do ateliéru, v němž se právě pracuje, přátelského rozhovoru, přes pečlivě připravenou prezentaci vlastního díla, pozvání na čaj či kávu k site specific instalaci. Site specific instalace oživí také výstavu rezidentských prací v bývalé jídelně Pragovky pod kurátorským vedením Pavla Tichoně.

 

Jarní termín, kdy v Pragovce kvetou moruše, industriálu moc sluší. Na loňský, čtvrtý ročník přišlo kolem 1000 návštěvníků a dalších 1000 na výstavu s Kolben Open 4 spojenou. Letošní, jubilejní pátý ročník, se chce vrátit k prostší podobě, která Kolben Open etablovala. Večerní hudební program se ponese ve znamení alternativy a kapel, které na Pragovce mají či měly zkušebnu, je to tedy jakési prodloužení otevřených ateliérů a těžiště celé akce spočívá v sousedské umělecké slavnosti, jíž se akce blíží.

 

Historie budovy sahá k roku 1907 a založení První pražské továrny na automobily, která byla později přejmenována na značku Praga. V areálu ČKD Kolbenova se vyráběly osobní i nákladní automobily a komponenty pro ně. Jeden z reklamních sloganů této firmy bylo: “Vyrábíme vše, od špendlíků po lokomotivy!!!” Umělci sídlící na Kolbenově přejímají genius loci zaniklého světa, kde se ještě vyrábělo a zkoumalo, v rámci oboru, kterému se věnují. Zaniklé továrny se všude na světě často pronajímají jako ateliéry, umělci se mezi nimi přesouvají podle toho, jak výhodné je pro ně mít ateliér v dané lokalitě. Rozhodli jsme se využít této dočasné zóny k tomu, abychom ji na jedno odpoledne otevřeli veřejnosti. Samozřejmostí je fyzická přítomnost umělce v ateliéru.

Samotná hala E, v níž se v současnosti ateliéry nacházejí, byla postavena v letech 1931-1934 jako ústřední skladiště pošty. Firma Karla Skorkovského zde užila unikátní sloupy o osmiúhelníkovém průřezu s hřibovitými hlavicemi. Architektonické řešení budovy je dílem Kotěrova žáka Josefa Kalouse. Výrazný a dnes v Praze jedinečný komín s vodojemem byl součástí nedochované kotelny hospodářského zázemí skladiště. Celý areál připadl po válce n. p. Praga, který budovu zvýšil o další podlaží rámové konstrukce. Budova se dochovala autenticky a od roku 2003 je památkově chráněna. Velká část haly E se nyní využívá jako umělecké ateliéry, jejichž působení zde odstartovalo postupný přerod továrny do uměleckého centra s názvem Pragovka Art District. V tuto chvíli se v Pragovce nachází krom uměleckých ateliérů také tři galerie, kavárna, ale i krytá skateboardová hala a program je od loňského roku kontinuální.

 

Večerní program

 

Večerní program se ponese v duchu alternativní hudby. Všechny kapely, vystupující v programu, jsou s Pragovkou spjaty a mají v areálu zkušebny, takže jde o jakési volné pokračování otevřených ateliérů a prezentaci tentokráte nikoliv výtvarných umělců, ale hudebníků z Pragovky. Večer započne kapela Tart svým psychedelickým rockem, naváže kapela rezidentky Marie Ladrové s názvem MR, snoubící v sobě brutalitu a jemnost hudebními nástroji violoncellem, houslemi, kytarou, těreminem, hracími strojky, počítačem, bicí a občasnými loopy.

 

Jako poslední vystoupí kapela Pod Černý vrch, která je stálicí domácí alternativní scény, na které působí již 20 let. Po celou tuto dobu pro ni byl charakteristický osobitý styl, svérázné pódiové vystupování frontmana kapely a nemalá dávka energie všech muzikantů.

 

Od svého založení v roce 1995 kapela vystupovala po boku dalších alternativních či undergroundových kapel (Psí vojáci, MCH Band, DG307, Zuby Nehty, Deep Sweden, UJD, Extempore a další). V různých letech se zúčastnila i opakovaně nejvýznamnějších tuzemských festivalů – Colours of Ostrava, Trutnov Open Air, Rock For People, Sázavafest, Benátská noc…V současné době se po několikaleté odbočce do oblasti na pomezí alternativy, poprocku a folklóru obrací zpět ke svým více undergroundovým kořenům a svou současnou tvorbu označuje termínem "postmoderní underground".