Havel, 2020, tempera, olej, plátno, 160 x 120 cm

Na poslední výstavě před letní prázdninovou pauzou představuje v Galerii Petr Novotný své nejnovější práce Adam Štech, pražský malíř a sochař. Po výstavách v roce 2013 a 2017 je to jeho třetí výstava v této galerii.

 

Adam Štech se narodil v roce 1980 v Podbořanech. V letech 2001 až 2008 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze u Jiřího Sopka a Vladimíra Skrepla. V současnosti žije a pracuje v Praze. 

 

Štech ve své tvorbě čerpá z historického odkazu klasické malby, obrazy dekonstruuje a posléze ve vlastní malbě znovu skládá, ovšem již v jiném kontextu a s posunutým významem. Výsledkem jsou šťavnatě namalované obrazy, surreálně působící, ovšem se zcela jinými východisky než v surrealismu. Malba je to tedy výrazně konceptuální, ale zároveň i výrazně malířská. Výstava představuje obrazy, namalované v poslední době právě pro tuto příležitost. Obsahově se malba od hlavního tématu poslední doby, jímž byla osobní a rodinná mytologie, rozšiřuje směrem k mytologii politické, historické. Nechybí ani ukázka mozaikové malby, která měla premiéru na jeho minulé výstavě zde v roce 2017, pozapomenuté techniky, kterou autor oživil a znovu po svém uchopil. Autor sám k výstavě uvádí: „The Addams Family je komediální, rodinný seriál s horrorovými prvky. S dětmi a manželkou jsem zhruba 3-4 dny v týdnu. Zbytek týdne jsem v ateliéru. U malování poslouchám hudbu. Každé ráno čtu zprávy, většinou z politiky.”

 

Adam Štech absolvoval AVU před dvanácti roky. Za tuto dobu si dokázal získat pevné místo na zdejší výtvarné scéně, stal se žádaným autorem, a to jak ze strany sběratelů, tak kurátorů důležitých skupinových výstav.

 

Výstava bude zahájena bez vernisáže.