DOX LIVE představuje formát talk show, ve kterém se o vystupujících umělcích dozvíte víc, než jste čekali – a sami se jich můžete zeptat.

 

Tatarská zpěvačka a básnířka Ajgel Gajsina a petrohradský hudebník Ilja Baramija spolu tvoří od roku 2017. Ajgel Ilju oslovila přes ruskou sociální síť VKontakte. Tvořila, aby se vyrovnala s osobní tragédií: v roce 2015 její tehdejší přítel Temur Chadyrov, se kterým hrála v kapele Tak krásně temno, byl za pokus o vraždu odsouzen ke třem rokům ve věznici se zvýšenou ostrahou. Její texty jsou plné výrazných metafor a šokujících zpovědí, zatímco hudba Ilji je minimalistická a přísná. Videoklip k jejich skladbě You’re Born si vysloužil nominaci v kategorii nejlepší režie na Berlin Music Video Awards a vyhrálo stříbro v kategorii Music Video na jekatěrinburském filmovém festivalu Unknown.

 

Seznamte se s příběhem Ajgel, zeptejte se Ilji, jak se tvoří na dálku, objevte metafory v jejich písních, nechte se strhnout videoklipy – a druhý den to naplno rozbalte na koncertu. AIGEL poprvé v Česku 2. října!