Stará sopka (Říp), 2010, olej, sololit, provaz, drát, 104 x 168 cm

Podzimní výstava v Galerii Petr Novotný patří dílům malíře Jiřího Kubového. Je to jeho premiérová výstava v této galerii.

 

Kubový se narodil roku 1950 v Mostě. Pracoval jako bankovní úředník a ekonom, jako malíř je autodidakt. Jeho výtvarné dílo započíná již koncem šedesátých let. V současné době žije a pracuje v Ústí nad Labem a Lhotě pod Pannou.

 

Poetický název Ptáci odlétají, květiny vadnou odkazující k přicházejícímu podzimu, není náhodný. Poezie prostupuje celým jeho dílem a on sám navázal spolupráci s mnoha básníky. Tématem jeho obrazů je jednak krajina, zejména krajina Českého středohoří, včetně přírodních živlů a pak věci z jeho bezprostředního okolí, dům, stůl, okno, váza, květina. Formálně jsou jeho obrazy netradiční, obvyklé plátno je nahrazeno většinou sololitem a malířsky zpracovanými dráty a provazy. Výstava představuje výběr z autorovy tvorby za poslední desetiletí.

 

V annonci k nedávno vydané monografii Jiřího Kubového Absolutní krajina se lze dočíst, že jeho dílo je na okraji veřejného uměleckého provozu. Jistě jde na něj i takto nahlížet, záleží na úhlu pohledu. Pro ty z nás, pro které jsou právě tyto okraje středem našeho zájmu, je Kubový a jeho dílo již dlouho předmětem trvalého zájmu pro svou setrvalou kvalitu a poetické zpodobnění domova i krajiny.