Michał Soja a Róża Duda, I Am a Miner's Son, 2018, video, s laskavým svolením umělců

Co mají společného dva z nejznámějších polských umělců: Wilhelm Sasnal a Jakub Julian Ziółkowski? Oba studovali na krakovské Akademii výtvarných umění. Krakovská akademie umění byla dlouhá léta považována za jednu z nejkonzervativnějších vzdělávacích institucí v Polsku. V posledních letech se však místním absolventům daří získávat snad všechna nejvýznamnější umělecká ocenění pro začínající polské umělce. V poslední době přitahují díla krakovských umělců nejmladší generace velkou pozornost jak v Polsku, tak v zahraničí, a zároveň nastavují a rozvíjejí nové trendy na místní umělecké scéně. Jak k tomu došlo? Jaké je tajemství Krakova? Je to jeho ovzduší (které patřilo donedávna k nejznečištěnějším v zemi), nebo snad atmosféra města (o které se říká, že je dekadentní nebo nudná)?

 

Paulina Olszewska ve své prezentaci s názvem Krakovský drak hovoří o fenoménu současné krakovské umělecké scény a pokouší se zodpovědět otázku, čím je tak specifická. Ze svého pohledu shrnuje nejzajímavější východiska mladé generace krakovských umělkyň a umělců a zároveň v obecných rysech představuje stav současné polské umělecké scény.

 

Paulina Olszewska je polsko-německá kurátorka, spisovatelka a projektová producentka žijící ve Varšavě a Berlíně. Vystudovala dějiny umění na Jagellonské univerzitě v Krakově a na Humboldtově univerzitě v Berlíně. Její recenze, rozhovory a kritické články byly publikovány v mnoha mezinárodních časopisech a je také autorkou textů do katalogů a uměleckých publikací. Paulina Olszewska působí již řadu let jako nezávislá kurátorka a připravuje výstavy mezinárodních umělců pro řadu evropských institucí. Jako asistentka, kurátorka a poradkyně spolupracovala s různými galeriemi v Německu. V letech 2017–2019 spolupracovala s galerií Krupa (uměleckou institucí sídlící v polské Vratislavi), pro kterou vytvořila a kurátorovala sérii 24hodinových pop-up výstav v různých městech v Polska, Německa a Ukrajiny. Od roku 2019 pracuje jako kurátorka v Galerii Studio ve Varšavě. Ve své kurátorské praxi se zaměřuje na znovuobjevování umělkyň a jejich zasazení do současného kontextu, a také na umělecký odkaz Bauhausu, jeho redefinici a reinterpretaci.

 

umělkyně a umělci: Kinga Burek, Róża Duda & Michał Soja, Veronika Hapchenko, Skupina Potencja (Karolina Jabłońska, Cyryl Polaczek, Tomasz Kręcicki), Martyna Kielesińska, Emilia Kina, Alicja Pakosz, Filip Rybkowski, Jan Eustachy Wolski, Michał Zawada, Konrad Żukowski

 

Sledovat přednášku bude možné zde. Přednáška je v anglickém jazyce.