Chudák holka smutná, prý špinavá koule sněhová, samý led a prach. Schovává se až za oběžnou dráhou Pluta, aby ji nikdo plačící neviděl… Pomozte probudit její krásu! Staňte se slunečními větry, zažehněte naší kometě ten nejtřpytivější ohon, ať je opět ledovou královnou noční oblohy. Hravé rodinné odpoledne s výtvarnými dílnami, site-specific instalacemi, filmy i svařákem mezi planetami.

  

Celé odpoledne: Výroba papírových vánočních ozdob a balícího papíru (věk 3+)

  

Putování za kometou: Hravá a bojová instalace v galerii (věk 3+)

Advent, čas plný kouzel a vánoční atmosféry. Znáte klasický příběh o putování za kometou? V poslední adventní neděli si připomeneme jeden z vánočních příběhů v komponovaném odpolední s připraveným programem pro děti i rodiče. Tradiční příběh obohatíme novými poznatky o vzniku komety a společně prozkoumáme celou hvězdnou oblohu. V galerii, jak je zvykem, bude připravená site-specific instalace, kde si vyzkoušíme vytvořit vlastní světelný stín, s pomocí skrytých komponentů v galerii si vyrobíme vlastní kometu a poputujeme až do nejvyšších pater blíž a blíž k obloze. 

  

Zapomenutá tma: Dílna a prezentace pracovních listů pro děti (věk 6+)

Než večer zmizíme pod peřinou, zhasneme světlo. Abychom se dobře vyspali, potřebujeme tmu. Stejně jako my, potřebuje tmu k odpočinku příroda. Kdo ale zhasne město, aby se mohla vyspat zvířata a rostliny? Při práci s listy se zaměříme na dopady světelného znečištění. Ukážeme si, co můžeme udělat, abychom omezili vliv umělého osvětlování na přírodu a co nás pořád ještě může naučit oheň. Na konkrétních případech z Ústí nad Labem si ukážeme vliv nevhodného osvětlování na naše okolí. Každý může začít u sebe, stačí se naučit dodržovat základní pravidla a neusínat s mobilem v ruce.

  
15:00 Kapr je kámoš: Pásmo animovaných filmů + dílna ploškové animace (věk 10+)

Staň se režisérem a vytvoř si vlastní vánoční animovaný film, ve kterém rozhodneš nad osudem kapra. Jaká dobrodružství ho čekají? Stane se hlavním chodem večera? Nebo mu pomůžeš uniknout z rybářské sítě, vany či talíře? Je jen na tobě, jak letošní štědrovečerní hostina dopadne. V kinosále se nejdříve podíváme na pásmo animovaných vánočních filmů a poté si vytvoříme náš vlastní. Seznámíme se s technikou ploškové animace, která patří mezi nejstarší animační techniky. Spočívá ve skládání jednotlivých statických fotografických snímků, které po rychlém přehrání navodí iluzi pohybu. K její tvorbě se využívají převážně dvourozměrné rekvizity, jakými mohou být například vystříhané obrázky z papíru. Budete potřebovat pouze mobilní telefon nebo tablet a nabíječku – všechno ostatní již obstaráme my. Budeme pracovat v aplikaci Stop Motion Studio, která je zdarma a volně dostupná ke stažení pro systém iOS i Android. 

kapacita: omezená, rezervace zde