Jedinečná možnost vidět běžně nepřístupný interiér Kantorovy vily od Heinricha Kulky, jednoho z nejvýznamnějších žáků a spolupracovníků Adolfa Loose. S naším řidičem Karlem pojedeme do Jablonce nad Nisou historickým autobusem Karosa ŠM 11 z roku 1977. Během cesty vás formou přednášky zasvětíme do tajů prvorepublikové architektury Jablonce a seznámíme s osobností architekta Heinricha Kulky.

 

Po příjezdu do Jablonce se rozdělíme do dvou skupin, které se vzájemně vystřídají. Zavedeme vás na komentovanou prohlídku Kantorovy vily za účasti místních odborníků, kteří vám představí původní interiér, členěný raumplanem. Čeká nás unikátní možnost podívat se na dochovaný vestavěný nábytek, který neuvěřitelně přežil až do dnešních dní. Kromě interiéru se můžete těšit na prohlídku velké zahrady, která k vile náleží. Jako jedni z mála budete mít možnost si prostor prohlédnout ještě před celkovou rekonstrukcí, na kterou se bude ještě několik let čekat.

 

Dále si prohlédneme historické sály funkcionalistické radnice od architekta Karla Wintera z let 1931–1932. Před dvěma lety byla radnice citlivě zrekonstruovaná, uvidíte tak prostory v původní podobě. Všichni se setkáme v historické restauraci Zlatý lev v centru města na společném obědě. Oběd je v ceně zájezdu (polévka, hlavní chod – 3 varianty na výběr a nápoj). Odpoledne vám v rámci společné procházky představíme další významné vily v Jablonci a také unikátní funkcionalistický kostel. Doporučujeme Vám oblečení v duchu 30. let, lépe si tak dokážete vychutnat celou atmosféru zájezdu do minulosti. Rezervace zájezdu na matej.sladky@gmail.com.

 

8:00 odjezd z Prahy

8:00–10:00 cesta (organizační detaily, přednáška v autobuse a seznámení s Heinrichem Kulkou a funkcionalismem v Jablonci)

10:00 návštěva Kantorovy vily

11:30 návštěva funkcionalistické radnice

13:00 společný oběd v restauraci Zlatý Lev

14:00–15:00 volný rozchod, čas na kávu nebo na nakoupení jablonecké bižuterie

15:00 odpolední program (procházka po funkcionalistických vilách a dalších významných stavbách)

16:30 odjezd do Prahy

18:30 návrat do Prahy