Veronica Taussig

Co činí práce Veronicy Taussig tak pozoruhodné, je především přístup autorky k barvě, formě a struktuře v prostoru. Její prostorové objekty jako by uzavíraly a zapouzdřovaly prostor do smyček, zákrut a kliček, které si pohrávají s vnímáním diváka, vyvolávají v něm otázky a nutí jej nově pro sebe definovat konvenční vzorce vidění. Skulptura je jednak vyjevením barvy a formy, a zároveň i jevištěm tohoto výjevu. Autorka si zároveň pohrává s parametry hmotnosti, tíhy a lehkosti. Papír se podobá kovu, zatímco kov se zdánlivě rozpouští a rozplývá v prostoru.

Umělkyně navazuje na tradici ruských konstruktivistů i německých dadaistů: na mysl namátkou vytane El Lissitzky nebo Hans Arp. Některé autorčiny sochy odkazují na architekturu Bauhausu v Dessau, a jsou tedy ve výrazném kontrastu s jejími kolážemi – které naopak připomínají květinové obrazy Henriho Matisse, jehož si autorka tak cení. Její díla ve své složitosti a rozmanitosti čerpají z významných uměleckých směrů 20. století, ale zároveň jejich prvky zasazuje do nových kontextů a dodává jim vlastní úhel pohledu.

Veronica Taussig je samoukem, jak sama často zdůrazňuje. Své práce poprvé prezentovala na samostatné výstavě v galerii BOX Freiraum v Berlíně v roce 2016.

Do vínku jí byl dán ryzí talent a cit pro sochařskou kompozici prostoru. Způsob, jakým přenáší vlastní myšlenky a znalosti materiálů do podoby uměleckých děl, nese průkopnické rysy. Protikladné materiály, jako je papír nebo kov, vzájemně kombinuje nebo klade vedle sebe – tak převádí do vizuální podoby otázky, na něž se zaměřuje například také současná architektura, když pracuje s protikladem vnějšího a vnitřního, pláště a struktury.

Jednotlivé objekty autorky mají podobu instalace, jejíž části předvádějí souhru v rámci většího celku, tedy jakýsi provázaný komplex, jehož vnitřní vztahy spolu s dopady na okolní prostředí dávají povstat něčemu „zcela novému“.

Umělkyně svými objekty překonává možná až příliš vymezující hranice sochařství, designu, kresby a malby. Její práce jsou osvěžujícím způsobem nové a živé a z velmi osobité perspektivy umělce reflektují svět multimediálních technologií 21. století.

Inge Scholz-Strasser