PROČ GALERIJNÍ VÍKEND?

Galerijní víkend reaguje na absenci prezentačního celopražského projektu v oblasti vizuálního umění, který by integroval kvalitní galerie, nahlížející prezentaci současného umění různou optikou a komunikoval najednou s rozličnými úrovněmi cílových skupin – sběrateli, návštěvníky galerií, generačními skupinami i těmi, kteří cestu do galerií zatím ještě neobjevili.
Galerijní víkend chce prezentace vizuálního umění ozvláštnit dalšími uměleckými či zážitkovými aktivitami, které některé galerie využívají již nyní a jiné o nich zatím uvažují.
Galerijní víkend chce být otevřenou platformou, která zahrnuje široké spektrum současného vizuálního umění i mezioborové či multižánrové přesahy. Návštěvníci se tak budou setkávat nejen s výtvarným uměním, které tvoří těžiště projektu, ale i s klasickými či experimentálními formami ostatních uměleckých druhů (hudba, divadlo, film, literatura).
Jedním z cílů Galerijního víkendu je oslovení nových diváků i potenciálních sponzorů. Projekt je určen především nestátním neziskovým, ale i prodejním galeriím, které jsou zárukou kvalitního profesního standardu, ale které nemají dostatečný ekonomický potenciál na rozsáhlejší marketingové akce.
Projekt rovněž slouží ke kultivaci a rozvoji zainteresované veřejnosti i uměleckého trhu. Rozvinutý umělecký trh přispívá k větší nezávislosti na veřejných zdrojích a tím i případných politických tlacích.

Galerijní víkend chce být multicentrickým projektem, kdy kolem jednoho ohniska, jímž bude (A)VOID Gallery, respektive celá náplavka pod Rašínovým nábřežím v Praze 2, vznikne několik multioborových center v té či oné části Prahy, které dnes reprezentují DOX, Trafačka, Nová scéna Národního divadla, Karlin Studios, Chodovská tvrz, MeetFactory a NTK. Mezi nimi bude prolínat množství nezávislých i kvalitních menších prodejních galerií. Od experimentování až po kvalitní mainstream, který s chutí čerpá od novátorských experimentátorů.

Ivo Slavík, provozovatel a hlavní kurátor (A)VOID Gallery; iniciátor pražského Galerijního víkendu

www.galerijnivikend.cz