Srdečně Vás zveme na diskusi na téma rovnováhy mezi prací a osobním životem, která se uskuteční ve čtvrtek 25. 10. 2018 od 19:00 hodin v Lapidáriu Betlémské kaple. Diskuse je součástí doprovodného programu k výstavě „Drazí architekti… — Etika architektury“. Akce proběhne v anglickém jazyce. 

Sabina Riß: Pracovní podmínky v architektonické praxi

Sabina Riß představí mezinárodní výzkum, ve kterém se zabývala pracovními podmínkami v architektonické profesi a jejich vlivu na architekty a architektky. Tento výzkum proběhl před vydáním publikace Vereinbarkeit von Architektenberuf und Familie [Sladění práce architekta a rodinného života] (2015) a vedením semináře na vídeňské Technické univerzitě na téma reprezentace žen v architektuře (2017).

Představí možnosti praxe v architektonické profesi, která je založena na určitém historickém návyku a souvisí se sociálními problémy specifickými pro danou profesi. Bude také hovořit o situaci na univerzitách a o problémech, s jakými se architekti a architektky potýkají v praxi, jako například dlouhá pracovní doba, nízké mzdy, převážně malé kanceláře, prekérní práce, omezený kariérní růst… A konkrétně pro ženy: nedostatek ženských vzorů a snaha o sladění pracovního a rodinného života za takových okolností. Z těch se často stanou nepřekonatelné překážky a vedou k vyššímu procentu že, které profesi opouštějí. Pro detailní pochopení rozliší pracovní podmínky a vyhlídky architektek zaměstnaných v architektonických kancelářích, pracujících jako partnerky v ateliéru (často s mužskými kolegy), na volné noze či působících v akademickém prostředí. Všechny studie dospěly k závěru, že ženy mají tendenci vnímat komplikace jako své osobní problémy, zatímco ve skutečnosti se jedná o systémové problémy architektonické praxe.

Sabina Riß je architektka, urbanistka, pedagožka a výzkumnice s více než 20 lety mezinárodní zkušeností. Od roku 2012 pracuje na Ústavu architektury a designu na Technologické univerzitě ve Vídni. Sabina Riß se podílela na výzkumu o rovnováze života a práce publikovaný v knize Vereinbarkeit von Architektenberuf und Familie [Sladění práce architekta a rodinného života] (2015). Později se věnovala tématu genderové rovnosti v architektonické praxi.

+

Šárka Homfray: OSVČ a svobodná povolání jako prekérní práce a v čem je to pro ženy jiné

České právo, přestože se může jevit genderově neutrální, v mnoha případech nebere ohled na ženy a jejich specifické potřeby v různých fázích života. To se především projevuje, pokud jde o flexibilní a alternativní pracovní uspořádání a poměry, zejména u OSVČ a svobodných povolání. Práci na volné noze obecně hrozí prekarizace, speciálně pro mladé ženy je stále složitější dělat svou práci, bránit svá práva a vydělat si na živobytí. Prezentace poukáže na legislativní překážky a komplikace a zmíní návrhy na zlepšení.

Šárka Homfray vystudovala právo na Karlově univerzitě v Praze, pracuje jako právnička v Odborovém svazu státních orgánů a organizací. Ve své práci se věnuje nerovným zacházením, diskriminací a genderovým aspektům pracovního práva, podílí se na několika výzkumných projektech. Zajímá se o stereotypy a zobecňování a jejich vliv na naše, pravidelně publikuje v médií.

Projekt „Drazí architekti… — Etika architektury“ vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Státního fondu kultury České republiky a statutárního města Brna.