Třetí promítání z cyklu “Symbiont: Příběhy měnící se vzájemnosti”

 

EL MAR LA MAR

2017, 95 min.

 

Režie / střih / kamera: Joshua Bonnetta a J.P. Sniadecki

Jazyk: angličtina, španělština s anglickými titulky

 

TRAILER 

 

Film El Mar La Mar splétá znepokojivé příběhy s ručně upravenými 16mm sekvencemi flóry a fauny americko-mexické hranice. Kamera sleduje i předměty, které tady zanechali lidé, kteří těmito pustinami kdysi cestovali. Svěřují se s intenzivními, mýtickými zážitky z pouště: někdo hovoří o patnáctistopém monstru, které tady někde bloudí, strážce hranice vzpomíná na podivný střet člověka a šelmy. Zvukově bohaté plochy spoluutváří přízračnou náladu, v níž se hlasy ptáků mísí s nočními šelesty a která neviditelně prostupuje pouštní krajinu.

 

“Sniadeckého pozorný dokumentární přístup čerpá z étosu Harvardské Sensory Ethnography Lab, a dokonale se pojí s Bonnetovými meditacemi o filmovém materiálu. Autoři vytvořili “mezní” zážitek, nepodobající se ničemu, co jste dosud viděli, slyšeli nebo cítili”.

 

BIO:

 

Joshua Bonnetta (1979) je kanadský umělec, který ve svých projektech nejčastěji pracuje se zvukem a analogovým filmem a zkoumá jak se do média, struktury a materiálů otiskuje lidská historie.

 

J.P. Sniadecki (1979) je filmař, antropolog a profesor dokumentárního film na Northwestern University v Chicagu. Jeho filmy jsou pravidelně oceňovány na festivalech po celém světě.

 

OCENĚNÍ:

 

“Film vyniká tím, že umožňuje jednomu z nejpolitizovanějších míst planety promluvit samo za sebe.” (Philip Oltermann, The Guardian)

 

Berlin International Film Festival (Caligari Film Award), Dokufest Kosovo (Best Film), Curitiba International Film Festival (Best Film), IndieLisboa (Universities Prize)

 

Série projekcí a diskuzí SYMBIONT – Příběhy měnící se vzájemnosti vzniká ve spolupráci s Anthropictures a NFA – kinem Ponrepo. Kurátorem je vizuální antropolog Pavel Borecký.

 

více informací na webu Agosto Foundation