Básníci Václav Maxmilián a Martin Šenkypl budou číst a debatovat ve čtvrtek 12. prosince 2019 v 19 hodin v Galerii výtvarného umění v Ostravě, kde v rámci pravidelných Literárních čtvrtků uvedou své sbírky vydané letos v listopadu pod hlavičkou nakladatelství Protimluv. Václav Maxmilián přečte básně ze sbírky Pobřeží a Martin Šenkypl básně ze sbírky Černý vesmírný popel.

 

Více o knihách i autorech:

 

Václav Maxmilián stejně jako v prvotině Meziměstí (Host, 2016) i ve druhé sbírce Pobřeží tematizuje rytmus města, jeho zvuky i jeho vůně. Zdánlivá reálnost obrazů tíhne ke snění a k putování po jiných krajinách, místech – kdy se třeba z jednoho pohledu do zahrady dostáváme k prvotnímu poznávání světa či ke vzdálené vzpomínce. Celou sbírkou prochází milostná linka, která osciluje na hranách blaženosti stejně jako opuštění (oddíl Triste).

VÁCLAV MAXMILIÁN (*1987) píše básně a povídky. Poezii a prózu publikoval v Hostu, Tvaru, Welesu, Protimluvu, Pandoře, na literarni.cz a v řadě sborníků. Vydal sbírku poezie Meziměstí (2016), v současné době žije a studuje v Brně.

 

Martin Šenkypl zahrnul do knihy Černý vesmírný popel básně z let 2008–2018. Ve všech textech se ukazuje „nahá“ přítomnost, jakási vivisekce okamžiku, doba mezi cíděním hrobů a promluvami o budoucnosti. K tomu všemu nás tady takřka „obtěžuje“ lyrický subjekt, to zatrolené černé básnické „já“, které tak miluje překračování hranic mezi legendou (mýtem) a tělesností, s její bídou a úzkostmi. A přece, pokud ty verše jen zaškatulkujeme jako existenciální, zapomeneme na člověka, na autora a jeho sarkasmus a absolutně suchý humor, který nám vždy nově dává volbu, zda věci chápat vážně, či nikoli. 

MARTIN ŠENKYPL (*1984) píše básně a povídky. Webový magazín Čmelák a svět publikoval jeho básně i koláže, dále přispěl do časopisů Protimluv, Texty, H_aluze, Artikl, A2 a do literárního leporela Bagr. Knižně je zastoupen výběrem ze své tvorby v knize Řezbáři stínů: almanach české poezie (Vladimír Stibor, 2016). Vlastním nákladem vydal sbírku Neděle a jiné myšlenky (2014).