Výstava Tvůrci sestává ze dvou živých akcí denně po dobu konání Pražského Quadriennale 2015. Probíhat budou po celý den v galerii U Betlémské kaple. Umělci z celého světa zde budou připravovat a provádět gurmánské performance, vycházející z různých divadelních představení.

Výstava Tvůrci je doprovodným experimentálním projektem k hlavním výstavám PQ'15. Jejím cílem je předvést umělce při práci a zachytit jejich činnost v dynamickém tvůrčím procesu. Výstava vybízí k prozkoumání průsečíků mezi světem divadla, dramatu a gastronomií. Apeluje na scénografy-tvůrce, aby vytvořili divadelní gurmánský zážitek přímo před divákem, a tím mu umožnili pozorovat nejenom vizuální stránku pokrmů, ale i performativní způsob jejich přípravy, prezentaci, servírování a konzumaci. PQ Tvůrcům k tomuto experimentu poskytuje tzv. pracovní kuchyni, nostalgicky vybavené prostředí s divadelním nádechem, situované v pražské umělecké galerii.

Barvitá a dramatická příprava pokrmů se v poslední době stává vyhledávanou společenskou aktivitou. Kuchyně je dnes vnímána jako divadlo, v němž se akt přípravy, vaření a servírování pokrmů stává soukromou performancí pro pozvané hosty, oceňovanou jako kolektivní vjemový zážitek. Podobně budou i Tvůrci vytvářet divadelní a gurmánský design u kuchyňského stolu a jako divadelní materiál jim poslouží potraviny. Před každý tvůrčí tým je postavena výzva připravit divákům plnohodnotný performativní gurmánský zážitek.

Tvůrci budou navrhovat pokrmy tak, jako by vytvářeli scénografii. Diváci budou vyzváni na gurmánskou cestu, kterou budou moci vidět, slyšet, ochutnat a především zažít. Součástí výstavy je také konzumace připravených jídel, při které se minulost Tvůrců stane jejich budoucností. Stejně jako u každé cesty nastane i na výstavě moment, kdy Tvůrci nechají svou minulost, neboli stopy v podobě jídla, za sebou.

Tvůrci jsou vybízeni k přepracování svého již realizovaného divadelního/performativního díla – k jeho recyklaci (uzpůsobení některé části či myšlenky nové situaci). Téma by mělo být divadelní a mělo by souviset s existující hrou či performancí obsahující esenci některého z jejich minulých projektů. Jde o to vytvořit nové inspirované starým, nikoli opětovně inscenovat něco, co už Tvůrce dělal.

Představte si, že místo klasického divadelního jeviště, studiové scény nebo improvizovaného pódia má Tvůrce k dispozici divadelně-restaurační prostředí, v němž se bude moci vyjádřit prostřednictvím pokrmů. To je jedinečná příležitost nabídnout publiku příběh, který může zhlédnout, ale i ochutnat a cítit jeho vůni.

Důležité je, že bude divák moci sledovat, jak Tvůrci koncipují, uvažují, pracují a rozvíjejí myšlenky a postupně vzniká nová tvorba. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je PROCES.

Přejeme vám příjemný, radostný a pohodlný průchod chodbami divadelní mysli, plnými představivosti a dobrého řemesla.