Necelých třicet let po revoluci se objevuje zájem i potřeba investice do veřejného prostoru a netýká se to pouze urbanistického a krajinářského řešení, ale rovněž i umísťování uměleckých děl a drobné architektury. O možných přístupech k této problematice nejen u stávajících a nově vzniklých veřejných i poloveřejných prostor budou diskutovat zástupci z řad umělců, architektů i teoretiků.

 

Moderovanou diskusi povede architektka Viktoria Mravčávková, která v rámci IPR Praha (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy) vede program Umění pro město, který je formou systematické podpory současného umění ve veřejném prostoru ze strany hlavního města Prahy. Program si klade za cíl finančně podporovat pořizování uměleckých děl na veřejná prostranství prostřednictvím městských organizací a investorů.

 

V roce 2017 v rámci Česko-německého kulturního jara oslovil Goethe-Institut v Praze studio MAK!, aby připravilo intervence ve veřejném prostoru ve čtyřech českých městech – Ostravě, Olomouci, Ústí nad Labem a Liberci. Během víkendu na místě uvnitř parteru mezi paneláky za pomoci komunitního workshopu pod vedením Kateřiny Vídenové a Adama Wlazela vyrostlo dětské hřiště. Jejich cílem bylo ukázat participativní metody péče o veřejný prostor a jejich praktické využití. Jak vypadají jejich projekty o 3 roky později?

 

Diskuse se zúčastní také ústecká rodačka Michaela Valášková, která je koordinátorkou ministerstva pro místní rozvoj a skrze dlouhodobou a intenzivní občanskou participaci a spolupráci se zástupci města i z řad umělců přispívá k oživování městských prostranství, stojí za projekty založenými na intervenci do veřejného prostoru Ne/známí hrdinové v Ústí nad Labem a Malá místa ve velkém městě.

 

Dalším hostem je kurátorka Tereza Nováková, která spolupracuje s GHMP a platformou Neolokator.cz. Podílí se na projektu Circulum 2020, jehož základním tématem je tvůrčí uchopení vybraných periferních lokalit v kontextu jejich urbanistických, environmentálních, kulturních a sociálních vazeb. Nedílnou součástí projektu je realizace návrhu, možnost netradiční rezidence na místě, proces uměleckého výzkumu a účast na pracovních setkáních.

 

Vstup zdarma.

 

Program se uskuteční za laskavé podpory Statutárního města Ústí nad Labem, Ministerstva kultury ČR, Fakulty umění a designu a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.