Srdečně vás zveme na online křest knihy Dotek zvířete věnované všem zvířatům, blízkým i vzdáleným, privilegovaným, zneužívaným i přehlíženým, skutečným i imaginárním.

 

8. března v 18 hodin budeme křtít čerstvě vydanou publikaci Dotek zvířete, antologii textů 14 příspěvků českých a zahraničních autorek a autorů editovanou Hanou Janečkovou a Evou Koťátkovou a vydanou nakladatelstvím ArtMap. Při této příležitosti proběhne diskuze s autorkami a autory a čtení z knihy s

 

Esther Leslie & Lucie Pietrousti / UK

& Marií Lukáčovou & Tomášem Uhnákem / CZ

 

Událostí budou provázet editorky knihy Hana Janečková s Evou Koťátkovou, představí se také zástupce ArtMap Tomáš Hrůza. Úvodní slova proběhnou v českém a anglickém znění, čtení autorských textů bude v angličtině. Na závěr bude prostor pro dotazy publika.

 

Událost proběhne online a bude živě streamována, link ke spojení včas nasdílíme.

 

O knize Dotek zvířete:

Naše imaginace ve vztahu k více-než-lidskému světu je velmi záhy deformována antropocentrickou perspektivou a normalizovaným obrazem přírody jako volně přístupného zdroje k vytěžení. Mříž klece nebo stěna akvária nám nabízejí pohodlný a bezpečný pohled na život zvířete, redukovaný na to, co mu dovolí vymezený prostor a pravidla dohledu.

 

Kniha Dotek zvířete zkoumá otázku práce s důrazem na symbiotické vztahy, spravedlivou distribuci zdrojů a citlivost více-než-lidského světa. Obsahuje zcela nové příspěvky českých a světových osobností, které ukazují styčné body, v nichž se potkává aktivistické, literární, feministické, vědecké a umělecké přemýšlení. Hledání různých možností vztahů s více-než-lidskými bytostmi je nahlíženo prostřednictvím environmentálních otázek, práv zvířat, práce, ale také umění, spotřeby, těla, touhy a jazyka. Dotek zvířete je souborem scénářů a návrhů ekologičtějších a empatičtějších vztahů nejen s tím, co nazýváme přírodním světem, ale i v širších kontextech společného života na zemi.

 

Knihu můžete objednávat v českém nebo anglickém znění na e-shopu knihkupectví ArtMap: bit.ly/kup-dotekzvirete