Osmý ročník Festivalu nahých forem probíhá v situaci napadení nezávislého státu Ukrajiny ruskými vojsky. Ve světle tohoto konfliktu ohrožujícího stabilitu celého světa se chceme pokusit o vyzdvihnutí arzenálu, který v sobě nahota skrývá. 

 

Četné doklady z folklorní tradice, zvláště ve slovanských oblastech, ale historicky sahající až do starověku k Pliniovi staršímu, dokazují víru, že z nahého těla vyzařuje silná apotropajní síla. Vystavený nahý zadek nebo přirození dokáže zahnat přírodní katastrofu nebo špatné počasí a stejně jako hlava Medúzy dokáže svým zjevením zkamenět nepřítele. Fluidní skupina Femen, která vznikla na Ukrajině a která ojedinělým způsobem obohatila i český veřejný prostor, když zaskočila prezidenta Zemana při volbách roku 2018, to vyjadřuje sloganem: Naší zbraní jsou nahá prsa.

 

Naše performance jistě nezastoupí zbraně, které by pomohly s obranou napadené země, ale jednoznačně mohou být prostředkem. Mohou být prostředkem vyjadřujícím naši naprostou nahotu tváří v tvář nepochopitelné nespravedlnosti, nebo také prostředkem volajícím k akci staré magické prostředky. “Tělo jakoby bylo souběžně ukotveno v božském a přírodním řádu věcí. K této nábožnosti neodmyslitelně patří výrazné exprese tělesnosti, u nichž můžeme pozorovat, že intenzita tělesné exhibice odpovídá důležitosti a hodnotě cíle, který má být dosažen.” Hodnota cíle je v tomto případě velmi vysoká, tomu bude zajisté odpovídat intenzita a kvalita performancí 8. ročníku FNAF.

 

S potěšením oznamujeme, že letošní ročník festivalu připravujeme ve spolupráci s SPA (Studio Performance Art) Studia Alta. Díky této spolupráci můžeme festival rozšířit o Presscamp – workshop pro umělecké kritiky, kde čtyři z nich budou festival sledovat a věnovat se problematice kritického psaní o performance.

 

Umělkyně a umělci 8. FNAFu:
Gilivanka Kedzior, Edwige Mandrou, Weeks and Whitford, Emrah Gökdemir, Pawel Korbus, Anka Lesniak, Elis Luna, Rokko Juhász, Marta Bosowska, Anti Gonna, Mariya Hoyin, Kate Manchur, Tetiana Kornieieva, Vladimír Havlík, Darina Alster, Kača Olivová, Martin Zet, Newkus – Bára Smékalová a Sara Wollasch, Lenka Klodová.

 

9. září, 18.00 Studio Altas

10. září, 14.00 – 20.00 Altenburg 1964

11. září, 14.00 – 20.00 Altenburg 1964

 

Více info o programu: http://www.fnaf.fun/