Ilustrátor Václav Šlajch, vedoucí ateliéru Mediální ilustrace na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, vystavuje svoji komiksovou tvorbu v Galerii Zázvorka v Novém městě nad Metují. 

 

Umělecké dílo Václava Šlajcha vzniká často v sériích. Pomineme-li stěžejní oblast jeho zájmu, jíž je komiks nakládající se serialitou zcela specifickým, sobě vlastním způsobem, najdeme princip opakování a návratů k původnímu motivu v autorových ilustracích i volné tvorbě. A právě na zmíněný princip se zaměřuje výstava Od 30 k 1, odkazující k jeho nezastupitelnému místu v autorově díle už svým názvem: od nejpočetnější série tří desítek Kníračů až k jednotlivým ilustracím doprovázejícím časopisecky a knižně publikované povídky, které však zároveň nepostrádají vazby k dalším Šlajchovým pracím.

 

Na výstavě je zastoupena autorava volná tvorba, částečně vzniklá během pracovního pobytu v Japonsku v roce 2018. Dále jsou představeny různé polohy zpracování literárních předloh – meditativní ilustrace duchovních textů Jiřího Kantora, poutavý výtvarný doprovod vzpomínek legionáře Václava Trešla, znepokojivé kresby balancující na hraně reality a iluze ve stejném duchu jako hororové povídky Briana Evensona. Nechybí ani autorova příznačná satira uplatněná na stránkách časopisu Magnus 21 nebo už zmíněná nejširší sérii Kníračů, kde si Václav Šlajch vynalézavě pohrává s námětem v rovině vizuální i verbální, a vytváří tak bizarní podívanou po způsobu někdejších kabinetů kuriozit.

 

kurátorka: Andrea Sloupová