Děti ze Stanice techniků

Do Vzájemnosti byly pozvány děti navštěvující výtvarný ateliér v DDM hl. m. Prahy Stanice techniků v Podbabě. Účelem bylo umožnit dětem tvorbu mimo známý prostor ateliéru. Druhým, dlouhodobým cílem je představit v programu galerie i neprofesionální výtvarné výstupy či vizuální názory z jiných než uměleckých oborů.
Pod vedením učitele Matěje Růžičky a Lucie Patákové děti pojednaly obě galerijní stěny, na nichž si vyzkoušely jednoduché výtvarné cvičení založené na práci se vztahem linie, barvy a tvaru. Na jednu ze stěn kreslily lineární celky podle volného zadání. Kresby postupně plnily stěnu, začaly se překrývat jedna přes druhou, až vznikla “síť”, ze které občas vykoukl více či méně rozeznatelný předmět. Z této sítě poté s pomocí výřezu v kartonu vybraly menší výsek, který v grafických plochách přenesly na protější stěnu.
Na začátku si děti vyrobily vlastní štětce na prodloužených násadách (větve, tyče na malování, dřevěné latě, násady od smetáků..) se kterými kreslili na první stěnu dle volných tematických zadání; například: nakresli něco, co lítá a není větší než tvá ruka / něco co má deset nohou / něco chlupatého / něco co je velké jako ty / něco co tě cestou sem zaujalo.. Věkové rozpětí výtvarníků bylo 4 až 16 let, a každý si přebíral téma po svém. Nešlo o to nakreslit něco dobře nebo podle daných představ, ale uvolnit imaginaci a umožnit vzájemnou interakci. Druhá fáze přenesení výseku ze vzniklé lineární sítě na protější stěnu se neobešla bez pomoci starších účastníků, proces však byl konsensuální, a zapojovali se i ti nejmenší.
Výsledkem práce jsou dvě monumentální malby, které prozařují prostor pasáže. Díla mohou připomínat americkou abstraktní malbu 50. a 60. let či malby skupiny Cobra. Z pocitu podobnosti nás však vyvedou místy rozeznatelné postavičky či předměty, jejichž dětská neumělost a “nezáměrnost” provedení poodhalí jejich odlišnou podstatu. Stejně důležitou hodnotou však vedle vzniklých děl byl i proces tvorby, na jehož otevřenost a nezávislost ve výtvarném ateliéru Stanice techniků kladou důraz i v běžné výuce.

Za pomoc s realizací akce děkuji učitelům Matěji Růžičkovi, Lucii Patákové a Janu Švarcovi a Tereze Tretiagové.

Matěj Smrkovský