PROGRAM PAF 2010

PAF TÉMA: OSTROVY ANIMACE
9. Přehlídka animovaného filmu www.pifpaf.cz 9th Festival of Film Animation Umělecké centrum UP
Tematická sekce festivalu nazvaná OSTROVY ANIMACE se zaměří na animaci malých národů či etnik, jimž často svobodná výpověď o jejich zemi a historii vůbec nebyla dopřána. Vrcholem sekce bude projekce dosud nikdy neuvedených pásem australských a afrických animovaných filmů, které speciálně pro PAF připravila australská badatelka Deborah Szapiro a britský vědec a filmař Charles daCosta (africká tvorba).

ŽIVÁ ANIMACE: BAREVNÁ HUDBA
Sekce živé animace, které se PAF dlouhodobě věnuje, letos prostřednictvím vystoupení, filmových projekcí, přednášek a doprovodného sborníku, představí fenomén barevné hudby a barevného slyše- ní. V rámci sekce proběhne živé audiovizuální vystoupení významného německého audiovizuálního umělce a tvůrce mnoha instalací Carstena Nicolaie aka Alva Noty.

PAF REWIND: ILUSTRACE
Představí fenomén knižní ilustrace a její „rozanimovanou podobu“ – osobnosti výtvarného a filmové- ho umění jakými jsou Josef Lada, Zdeněk Miler, Jiří Trnka, Adolf Born, Zdeněk Smetana ad. Kromě starších děl se v sekci budeme věnovat také ilustraci dneška, jejím interpretacím a novým formám. Konkrétní projekty budou například prezentovat vizuální umělci Tomáš Vaněk či Jiří Havlíček, kteří také přispěli vlastními ilustracemi do sborníku, jenž bude vydán v rámci letošní edice PAFu.

PAF KULT: PETER GREENAWAY
PAF každoročně přivítá kultovního audiovizuálního tvůrce, jehož součástí prezentace je průřez celoži- votním dílem. Po Priitu Pärnovi, Georgesi Schwizgebelovi, Gerritu van Dijkovi, Peteru Kubelkovi či Ivanu Ladislavu Galetovi se v letošním roce stane PAF Kultem legendární anglický tvůrce Peter Gre- enaway, který kromě projekce svého slavného filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec představí formou přednášky nazvané „Cinema’s New Possibilities – Cinema is Dead, Long Live Cinema“ svůj ambivalentní vztah ke kinematografii.

SOUTĚŽ: JINÉ VIZE
JINÉ VIZE, jediná soutěžní sekce festivalu, je místem konfrontace českých umělců vytvářejících díla na pomezí výtvarného umění, experimentálního filmu, videoartu a animace. Specifikem soutěže je dvojí prezentace – projekce v prostoru klasického kinosálu a instalace v galerijním prostředí. Tří- členná mezinárodní porota bude posuzovat 10 děl, která projdou kurátorským výběrem novomediální teoretičky Sylvy Polákové. Filmy a videa je možno zasílat na adresu festivalu do 10. 11. 2010. Pro- jekty lze elektronicky zaslat na alexandr@pifpaf.cz nebo formou DVD na adresu PASTICHE FILMZ, Sokolská 25, 772 00 Olomouc.

KONVIKT RESIDENT
Konvikt Resident vybízí k uplatnění architektonických dispozic budovy bývalého jezuitského kon- viktu, kde se festival odehrává, pro prezentaci /vybraných/ výtvarných a filmových projektů. Konvikt rezidenty PAF 2010 jsou slovenský animátor Matúš Vizár a český fotograf Jiří Thýn.
PAF 2010 9.–12.12.2010 Olomouc CZ

PŮLNOČNÍ HOREČKA
9. Přehlídka animovaného filmu www.pifpaf.cz 9th Festival of Film Animation Umělecké centrum UP
Projekce filmů v nočních hodinách mají na PAFu již svou tradici a oblibu u diváků. Jedná se o dlou- hometrážní animované snímky s vyhraněným žánrovým zaměřením, kontroverzním a často explicit- ním zobrazováním tělesnosti či politicky ne vždy korektním obsahem. (Horor, sci-fi, erotický film ad.).

APORT ANIMACE
V rámci sekce Aport animace dramaturgicky rozšiřujeme pojetí fenoménu animace. Prezentována jsou díla v různých fázích realizace – animované filmy, vizualizace, softwary, grafický i užitý design i vzdělávací a sociální projekty. V letošním roce: Alena Kupčíková s projektem DYS, určený přede- vším dyslektickým dětem, nejúspěšnější česká hra MAFIA II formou prezentace poodhalí zákulisí tvorby, prezentace spřízněných festivalů Animator (Poznaň) a Fest Anča (Slovensko) ad.

více na www.pifpaf.cz

(podrobný program na artmap je v přípravě)