pražská premiéra – režie: Ben Rivers (UK, 2015, HD Video, 98 min.)

Riversův film se odvíjí po mnoha narativních liniích, avšak v jádru je adaptací krátké povídky „A Distant Episode“, syrového díla amerického spisovatele Paula Bowlese, která se odehrává v Maroku, a poprvé byla publikována v roce 1974. Film THE SKY TREMBLES AND THE EARTH IS AFRAID AND THE TWO EYES ARE NOT BROTHERS volně přechází mezi dokumentem, fikcí, a bajkou. Výprava sleduje hlavní postavu, v podání marockého herce Olivera Laxe (You Are All Captains, 2010), jak režíruje vlastní film, Las Mimosas, který roce 2016 obdržel cenu Critics’ Week na festivalu v Cannes. Lax však práci na svém filmu opouští a vrhá se přímo do příběhu Bena Riverse.

Film se odehrává v nádherné krajině Maroka, a snímá tuto zemi od drsného pohoří Atlasu, po jedinečnou, surrealistickou prázdnotu saharské pouště, kde stále se přelévající písky zasypávají Laxem opuštěné filmařské náčiní. Hlavní postava je vtažena do nebezpečného, halucinogenního dobrodružství, kde krutost a šílenství tvoří mnohavrstvou sondu do iluzorního rozměru filmu jako takového.

Pro více informací navštivte https://www.agosto-foundation.org/cs/the-sky-trembles-and-the-earth-is-afraid-and-the-two-eyes-are-not-brothers

Vstupné pro členy Ponrepa: · 50 Kč
· studenti, senioři, osoby se zdravotním postižením: 40 Kč
· děti do 15ti let: 30 Kč

Vstupné s jednodenním členstvím:
· 80 Kč
· studenti, senioři, osoby se zdravotním postižením: 70 Kč
· děti do 15ti let: 60 Kč

Připravila nadace Agosto Foundation v rámci série filmových projekcí a diskuzí na téma budoucnosti, přírody, krajiny, společnosti, umění, ekologie a entropie.

Událost se koná za finanční podpory Prahy 1.