Anežka Hošková (1982) je jednou z nejvýraznějších absolventek intermediálního ateliéru Václava Stratila na brněnské FaVU. Je to respektovaná autorka s výrazným kaligraficky utvářeným rukopisem, která se svobodně inspirativním způsobem pohybuje v rámci celého spektra výtvarných médií od kresby a malby po hudbu nebo prostorové instalace.

  

Její výstavy mají často podobu scénicky utvářených projektů. V Česku je jedním z umělců, kteří jsou nejvíc dlouhodobě ukotveni v otevřené zóně alternativní kultury. Spolu se svým bratrem Jakubem provozuje kultovní galerii-klub A.M. 180, kde kromě vizuálních projektů pravidelně dostávají prostor progresivní nezávislé kapely z celé Evropy a Spojených států. 

  

Její realizace mají tajuplný „surreálný“ nádech, ambici změnit svět a v originálním prolínavém formátu prostupují vrstevnatým prostorem internetu, pohádkově-religiózní symboliky, tělesnosti i odkazy na každodennost. Ona sama je pak nedílnou součástí kontur svého vizuálního světa. Prostor a atmosféra barokního kláštera, kde se experimentální Dětská galerie Lapidária nachází, pro její projekt představuje ideální výchozí platformu. Pro osobní zaujetí a subjektivní koncepci výstavy je stejně významný i fakt, že je matkou čtyřletého Kajetána. 

  

Kurátor výstavy: Radek Wohlmuth