Básníci v prostoru Zlín 2018

Devátým rokem v měsíci červnu se můžete v Krajské galerii, přímo v expozici moderního umění, setkat s předními osobnostmi české a také slovenské literatury. Večery jsou komponované vždy s hudbou a doprovázené slovem některého z literárních historiků.

Letošní rok přijal pozvání legendární zpěvák, evangelický kazatel, signatář Charty 77, vězeň komunistického režimu v procesu s členy The Plastic People of Univers a DG 307, jeden z určujících tvůrců české kultury – Svatopluk Karásek.

V programu nazvaném Vzpomínky na pozdravPámbu zazní jak Karáskovy vlastní písně, tak texty na motivy duchovních písní a spirituálu a to za doprovodu hudebního tělesa Svatopluk vedeném členem Státní Opery Praha Rostislavem Tvrdíkem. Úvodní slovo bude na tomto večeru mít zpěvák a osobnost českého undegroundu Miroslav Marusjak. Na samém začátku zazpívá pro Svatopluka Karáska horňácký zpěvák Jožka Slovák z Velké nad Veličkou.

Druhý večer bude patřit slavné slovenské skupině Osamělých běžců, bohužel již bez třetího člena trojice Ivana Laučíka, který zemřel v roce 2004. Z Bratislavy přijede Ivan Štrpka a z Německa Peter Repka, kde básník po nucené emigraci v roce 1970 trvale žije.

Hudebním hostem bude známý slovenský jazzový zpěvák Kubo Ursíny, syn slavného hudebníka a skladatele Deža Ursínyho, který přijede s kytaristou Štefanem Tomkem. Provázet tímto setkáním bude Miroslav Zelinský, kritik, esejista a také editor nové publikace – antologie básní Osamělých běžců, která minulý rok vyšla v ostravském nakladatelství Protimluv.

Třetí večer představíme tvorbu slezského básníka a také učitele Biskupského gymnázia v Brně, který  zásadně ovlivnil několik generací svých žáků, ze kterých vznikla takzvaná Královopolská škola, neformální sdružení mladých básníků – Víta Slívu. Setkání bude doprovázet kytarový virtuos Lukáš Sommer a jako host přijede básník a v neposlední řadě také vinař – člen spolku českých autentistů, Bogdan Trojak.

Poslední večer cyklus zakončí zlínský patriot, nyní bez trvalého bydliště, autor básnické knihy Předěly, která vyšla v nakladatelství Kniha Zlín v edici Walt-Vratký oheň, absolvent Cyrilometodějské teologické fakulty, etnograf a také vězeň za pobuřování, které spáchal uspořádáním loutkového představení pro děti na Svatém Hostýně – Lubomír Filip Piperek. Autor se představí v programu nazvaném jmény Salome Lara Lenka Maebe. Hudba a recitace veršů
zazní v podání Henry Rosíka. A také vystoupí v pásmu  moravských lidových písní ženský sboreček z Uherského Hradiště.

1. 6.    18:30
Svatopluk Karásek a Svatopluk: Vzpomínky na Pozdravpámbu

7. 6.    18:30 
Ivan Štrpka a Peter Repka: Osamelí bežci

14. 6.   18:30 
Vít Slíva: Boudní muzika 

22. 6.   18:30 
Lubomír F. Piperek: Salome Lara Lenka Maebe

Vstupné:
plné 59,- Kč, zlevněné 39,- Kč