Výstavou V zemi se umělecká skupina Rafani po třech letech vrací do své domovské galerie Nevan Contempo. Nový projekt je přímo určen pro prostor galerie. Na výstavě V zemi spolupracují Rafani se sochařem Matoušem Lipusem a fotografem Lukášem Jasanským. Kurátora či kurátorku výstava nemá. Není jej ani jí třeba. Rafani si vystačí sami.

V zemi jsou naši předci i naše budoucnost. V zemi je tajemství. V zemi je strach, bohatství, naděje i bída. V zemi je jádro, které drtivou silou ohýbá naše představy a záda.

V naší zemi se žije dobře, lidé jezdí automobily a volají si za chůze. Mají kde bydlet a jejich břicha jsou dobře sycena. V centrech a horách, v Praze i kdesi jinde. Pod zemí bujela kultura, která rostla hlavou dolů, revoltovala nebo si jen cosi kuchtila. Pro jiné i jen pro sebe. Toho však již není třeba, všichni jsme jedna velká kulturní fronta. Mimo naši zem jsme málo úspěšní a téměř neznámí. Máme hradbou obehnané hrady, pozlacené ruce a střízlivý přístup k životu. Čeho se bojíme, před tím utečeme.

Některé objekty jsou v zemi. A některé tam už být nemusí.