To je mámovo! – vernisáž skupinové výstavy , kurátorka: Kateřina Olivová/ The White Room/19:00

24.10. – 17.11.

vernisáž 24.10. v 19 hodin

vernisáž je součástí https://www.facebook.com/events/1925697134418431/

 

Vystavující: Darina Alster, Veronika Bromová, Tereza Damcová, Divý tvor, Lucia Dovičáková, Jennifer Helia de Felice, Mira Gáberová, Martina Jahodová, Blanka Jakubčíková,  Lenka Klodová, Kojící guerilla, Kundy Crew, Eva Melo, Mothers Artlovers, Nástřih Hráze, Kristýna Stojíspěstí Novotná, Karin Písaříková, Kateřina Rusňáková, Apolena Rychlíková a Martina Malinová, Tereza Svatošová, Martina Svozilová, Barbora Šimková, Diana Winklerová a další

 

kurátorka: Kateřina Olivová

 

Když tělo výstavy je tělem ženy, když očekávání a obavy jsou vyšší, než hory a domy, když vůně mléka se line prostorem.

Esencialismus + feminismus = plná prsa, dělohy a srdce.

Mix umělkyň životný až běda.

Výtrysk. Výron. Erupce. Erekce. Radost. Láska. Porod.

 

Téma mateřství v umění v sobě obsahuje velké množství emocí, očekávání, patosu a předsudků. Kolektivní výstava vytváří podobný typ organismu jako matka a dítě – amébu, komunitu, spojené nádoby.

Mateřství je obdobím vrcholné tělesnosti, obdobím archetypů, prapůvodního, návratu do jeskyní. Obdobím bezčasí a historie – spojením s generacemi a zároveň maximálním proživání tady a teď. Mateřskost jako univerzální princip volně propojitelný se všemi pohlavními stavy bytosti.

 

Bohatá kolektivní výstava se dotkne těch nejzásadnějších uměleckých témat a okruhů spojených s mateřstvím a jeho akcentací. Mateřství pojaté s humorem a ironií, s něhou a fascinací, se závažností.

Fascinace tělem a jeho superschopnostmi – těhotenství, porod, placenta, kojení, fyzická rovina vztahu rodiče a dítěte, ale i téma potratu a ženského reprodukčního systému – vaječníků, vejcovodů, dělohy, téma neplodnosti.

Tradice, spojení s generacemi před námi a po nás, archetyp ženy matky, věčný kontakt s velkou bohyní matkou.

Aktivismus a veřejný prostor, aktivismus pro matky a o matkách. Jasně související témata jako porodnictví, zdravotní péče a očkování, výchova a vzdělávání, kojení i témata s mateřstvím zdánlivě nesouvisející jako rasismus a xenofobie.

Mateřství ve fotografii – profesionální versus umělecká versus rodinná fotografie.

Konceptuální mateřství.

Feminismus.

 

Kateřina Olivová je umělkyně, performerka, kurátorka, feministka, laktační poradkyně, poník, víla, matka. Neuvěřitelná pohádková bytost, která k nám utekla z duhového světa. Ve své umělecké tvorbě se zabývá tělesností, sexualitou, láskou, radostí, sny, vztahy, emocemi, mateřstvím a feminismem. Používá přitom sebeironii a určitý druh trapnosti. Založila projekt Kojící Guerilla, s Darinou Alster spoluzaložila platformu Mothers Artlovers, na Radiu R vede pořad Milk and Honey o strategiích mateřství, umění a aktivismu, působí jako kurátorka Galerie Umakart, a ve volných chvílích se věnuje doktorskému studiu na téma Umění a mateřství na FAVU VUT v Brně pod vedením Lenky Klodové. Až bude velká, bude zpěvačka.