snímek z Zeitschwindel: Barbora Kleinhamplová

Premiéra snímku Zeitschwindel (2015) spojená s projekcí videa Práce oka (2014) ve filmovém centru Cineport Ostrava a za účasti autorů.

Zbyněk Baladrán (Osobnost roku 2014 za nejvýznamnější umělecký počin) a Barbora Kleinhamplová (nominace na Cenu Jindřicha Chalupeckého) nahlížejí do korporátního světa skrze výzkumy Jana Evangelisty Purkyně. Ve videu Práce oka využívají k vyvolání závratě otáčení kamery uvnitř agorafobických prostor open plan office. Ve snímku Zeitschwindel jsou Purkyňovy výzkumy výchozím bodem úvah o současných procesech manipulace a psychotechnik používaných pro zaměstnance korporátních společností. Za využití různých cvičení převzatých z manuálů pro koučování kolektivů se pokouší vytvořit obraz skrytých manipulací určujících naši současnost.

Více informací naleznete na webu PLATO a na Facebooku.

Zbyněk Baladrán & Barbora Kleinhamplová: Zeitschwindel 
Cineport Ostrava
pondělí 26. října od 18 hodin

vstupné: 30 Kč

———————————————————-

Zbyněk Baladrán (1973) je autor, výtvarný umělec a kurátor. Studoval dějiny umění na FF UK v Praze a navštěvoval ateliér vizuální komunikace Jiřího Davida, ateliér malby a ateliér nových médií na pražské AVU. V loňském roce měl samostatné výstavy v Mnichově, francouzském Delme i Praze. Vedle toho byl architektem skupinové výstavy “Zpráva o výstavbě vesmírného modulu” v newyorském New Museum nebo například i spolukurátorem výstavy “Kdo na moje místo” v PLATO. Je také členem sdružení Tranzitdisplay.

Barbora Kleinhamplová (1984) vstoupila do kontextu české výtvarné scény v roce 2008, tedy již na počátku svých studií na pražské AVU. Dnes jí lze považovat za jednu z předních představitelek nejmladší generace českých umělců. Performativní rozměr jejích děl akcentuje roli těla a jeho politickou rovinu v kontextu ekonomického systému, systému jehož je ústředním článkem.