Making Oddkin for joy, for trouble, for volcano love: Vzdálenost ve vyprávění mezi Prahou, Egejským mořem a kosmem

Making Oddkin for joy, for trouble, for volcano love není výstavou ani performancí, není konferencí ani zastřešujícím konceptem. Projekt byl koncipovaný jako čtyřdenní „výlet a setkání“, jako aktivita a proces „worlding-with“ (propojení se se světem) v pospolitosti a sdíleném kontextu – jako akce o provázanosti vztahů lidí a ne-lidí, o „neukončených konfiguracích míst, časů, událostí a významů“, do kterých jsme vetkáni a které je třeba chránit, jak v knize Staying with the trouble. Making Kin in the Chthulucene (2016, Duke University Press) píše vědecko-kulturní aktivistka Donna Haraway.

Inspirací se stal mobilní pojem „oddkin“ (podivná příbuzenství), který Donna Haraway zavádí, aby popsala nutnost nečekaných spojenectví a kombinací, nových a nepředvídatelných příbuzenství, která lze navazovat nad rámec obvyklých genealogických, etnocentrických a antropocentrických vztahů. Projekt Making Oddkin se jako reakce na problémy a otázky vznesené Institutem úzkosti a jeho programem sympoeticky zhmotnil mezi 6. a 10. zářím 2018 na malém sopečném ostrově Nisyros v Egejském moři. 

Kurátorka Nadja Argyropoulou bude vyprávět příběh této řecké peripetie a za doprovodu fotografií a výpovědí účastníků bude mluvit o problémech souvisejících s různými druhy kolaborativního a narativního zhmotňování, které potřebujeme, pokud má Země přežít. 

Po přednášce Vás srdečně zveme na promítání filmu Donny Haraway: Story Telling for Earthly Survival

Kino Světozor 
ve 20:30 h
Projekce se uskuteční ve spolupráci s ArtMapFresh Eye a cyklem Dokumentární pondělí.
https://www.facebook.com/events/1953969008238487/
__
Na projektu Making Oddkin for joy, for trouble, for volcano love se podíleli:
Giorgio Andreotta Calò, The Callas, The Climate Collective, Meimouna Coffi, Paolo Colombo a Sophia Christopoulou, Daniela a Linda Dostálkovy, Em Kei, Makis Faros a Mari Masouridou, David Fesl, Phoebe Giannisi, Václav Girsa, Lukáš Hofmann, Apostolos Kaloudis, Iro Karavela, Lito Kattou, Kateřina Konvalinová, Petra Kotsidou, Filip Kraus, Dana Luciano, Marie Lukačová, Petros Moris, Malvina Panagiotidi, Matěj Pavlik, Teos Romvos & Chara Pelekanou, Lucie Rosenfeldová, Saprofyta, Cally Spooner & Jesper List Thomsen, Nancy Stamatopoulou, Ioanna Sotiriou, Giorgos Tsironis, Ioanna Vlachaki, Georgios Vougioukalakis, Iria Vrettou a Ariadne Strofylla, Jiří Žák.

Prostřednictvím promítaných děl se zúčastnili: Ursula Biemann, Jason Karaindros, Camille Henrot, Gerard Holthuis, Ursula Mayer, Clive Oppenheimer a Werner Herzog, Eva Papamargariti, Ben Rivers, Kostas Sfikas, Jakob Kudsk Steensen, Fabrizio Terranova.

Kurátorkou Making Oddkin – for joy, for trouble, for volcano love byla Nadja Argyropoulou.

Přípravný a výzkumný tým: Lydia Antoniou, Zuzana Blochová a Kiki Defteraiou.

Projekt organizovaly centrum pro umění Sterna (Nisyros) a organizace Are | are-events.org (Praha) v rámci programu Institutu úzkosti a ve spolupráci s krajem Jižní Egeis Řecké republiky a obcí Nisyros. Vzniklo za podpory Ministerstva kultury České Republiky, Organizace pro kulturu a rozvoj NEON; Hlavního města Prahy; a společností AEGEAN, Blue Star Ferries a Liber SA. Partnerem Institutu úzkosti pro rok 2018 je Goethe-Institut Prag.